NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Energie

Hoe kies je de beste solarkabel voor jouw specifieke zonne-energieproject?

2 Minuten lezen

In de snel evoluerende wereld van duurzame energiebronnen is zonne-energie een van de meest veelbelovende opties. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun huizen of bedrijven te installeren om hun eigen elektriciteit op te wekken. Bij het plannen van een zonne-energieproject zijn er veel belangrijke factoren om te overwegen, en een van de essentiële componenten waar je rekening mee moet houden is de solarkabel. We zullen hier bespreken hoe je de beste solarkabel kunt kiezen voor jouw specifieke zonne-energieproject.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een solarkabel

Bij het kiezen van de beste solarkabel voor jouw zonne-energieproject zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden zoals;

Kabeltype

Er zijn verschillende soorten solarkabels beschikbaar, waaronder enkeldraadse kabels en meeraderige kabels.

 • Enkeldradige kabels zijn flexibeler en gemakkelijker te installeren. Ze zijn ideaal voor installaties waarbij veel bochten en curven nodig zijn.
 • Meeraderige kabels hebben daarentegen een hogere geleidbaarheid en zijn geschikt voor systemen met hogere stroomsterktes. Ze kunnen ook beter omgaan met hogere omgevingstemperaturen.

Geleider materiaal

De geleider in de solarkabel kan van koper of aluminium zijn.

 • Koper heeft over het algemeen een betere geleidbaarheid en is duurzamer. Het is ook beter bestand tegen corrosie en heeft een langere levensduur.
 • Aluminium kan een kosteneffectief alternatief zijn, maar het heeft een lagere geleidbaarheid en kan gevoeliger zijn voor corrosie. Het wordt meestal gebruikt in situaties waarin kosten een belangrijke factor zijn.

Nominale spanning en stroomsterkte

Zorg ervoor dat je een solarkabel kiest met de juiste nominale spanning en stroomsterkte voor jouw zonne-energiesysteem. Deze specificaties zijn afhankelijk van het vermogen van jouw zonnepanelen en de configuratie van het systeem.

 • Controleer de specificaties van jouw zonnepanelen en omvormer om de benodigde spanning en stroomsterkte te bepalen.
 • Kies een solarkabel die geschikt is voor deze specificaties om oververhitting en vermogensverlies te voorkomen.

Bescherming tegen weersinvloeden

Omdat zonne-energiesystemen meestal buiten worden geïnstalleerd, is het belangrijk om een solarkabel te kiezen die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

 • Kies een kabel met een goede weerbestendigheid en UV-bestendige bekleding om te voorkomen dat de kabel beschadigd raakt door blootstelling aan zonlicht en extreme temperaturen.
 • Zorg ervoor dat de solarkabel een beschermende buitenmantel heeft die bestand is tegen vocht, regen, wind en andere weersomstandigheden.
 • Overweeg ook om een kabel te kiezen met een extra beschermende laag, zoals een gevlochten omhulsel, voor extra duurzaamheid en bescherming tegen mechanische belastingen.

Certificeringen en normen

Bij het kiezen van een solarkabel is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de relevante certificeringen en normen.

 • Zoek naar kabels die voldoen aan internationale normen zoals de IEC 60216 en de EN 50618.
 • Controleer of de kabel is getest en gecertificeerd volgens veiligheidsnormen, zoals de UL 4703 of de TÜV-certificering.

Ons advies

Het is altijd aan te raden om bij het kiezen van een solarkabel advies in te winnen bij een professionele installateur, een elektrotechnische groothandel of een expert op het gebied van zonne-energie. Zij kunnen je helpen de juiste kabel te kiezen op basis van de specifieke behoeften en kenmerken van jouw zonne-energieproject. Laat je bijvoorbeeld informeren en adviseren door de deskundige medewerkers van kabelpro.

Gerelateerde berichten
Energie

Kom achter de beste energie aanbiedingen

2 Minuten lezen
Iedereen is altijd op zoek naar de beste aanbiedingen, ook als het om energie aanbiedingen gaat. Door goed op de prijzen van…
Energie

Overstappen naar een nieuwe provider?

1 Minuten lezen
Een goede internetverbinding in huis is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Daarom is het verstandig de juiste partij uit de diverse providers…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *