Heb jij dat ook wel eens? Ben je lekker aan tafel aan het knutselen, blijft er lijm achter op tafel. Dan denk je dat je goed zit met een sopje maar je ziet al het lijm nog op tafel plakken. Soms nog verder uitgeveegd ook! Met een plastic tafel heb je soms nog geluk met het eraf schrobben en pulken ervan maar hoe zit het met hout? Kun je dat nog redden? Kan je ook lijmresten weghalen van je houten gevel? Gaan die vlekken ooit weg? Gelukkig is er ook daar een oplossing voor.
Je hebt twee manieren om lijmresten van houten vloeren of meubels af te halen.
Aceton en stickerverwijderaar
Heb je wel eens stickers moeten verwijderen met een speciaal spulletje? Grote kans dat daar aceton in zat. En dan hoor ik je al denken: “aceton? Is dat niet bedoeld om je nagellak mee weg te halen?” en het antwoord daarop is: inderdaad! Het zit namelijk zo dat aceton een bijtende en ook oplossende werking heeft. Daarom verdwijnt nagellak ook als sneeuw voor de zon als je met een watje, geweekt in aceton, er overheen gaat. Aceton zit dus ook in sticker verwijderaars, wat je wellicht aan de geur kon merken. Ook kan je er een leuk experimentje mee doen om aan te tonen hoe bijtend aceton is. Pak bijvoorbeeld een bakje, vul dit met nagellak remover en probeer er een blok piepschuim in te doen. Spoiler alert: van het blokje blijft niets over. Maar hout is niet gemaakt van piepschuim dus laten we aan de slag gaan!
Plan van aanpak
Om de lijmresten te verwijderen heb je het volgende nodig: een doekje, watten en… ja ja, aceton! Pak een watje en maak deze nat met aceton. Behandel slechts één plek tegelijk door de lijmrest aan te stippen met het watje. Let op dat je alleen de lijm aanstipt! Laat vervolgens de aceton voor een minuut intrekken en veeg de lijmrest weg met een zacht doekje. Herhaal deze stappen totdat alles weg is. Simpel toch?
Lijm weg schuren
Een wat minder zorgvuldige manier om lijm (of nagellak) weg te halen is door te schuren. Het werkt net als een vijl op de gelakte nagels maar als het hout netjes moet blijven, wordt het toch geadviseerd om met aceton te werk te gaan. Het hout kan namelijk beschadigen. Voor de grote klusjes is dit wel handig omdat het minder tijd kost. Let op: de lijm moet wel opgedroogd zijn om dit te laten werken. Wat heb je nodig: schuurpapier met een fijne korrel van 250 of hoger (ja, er zijn verschillende soorten en maten!) en een borsteltje. Schuur met het papiertje de lijm totdat het glad is met de ondergrond. Gebruik desnoods een fijner schuurpapiertje om de resten verder weg te schuren en af te werken. Let wel op dat je zoveel mogelijk het houtoppervlak met rust laat. Met een borsteltje kan je de stof wegnemen.
Finishing touch
Naast het verwijderen van de lijm van het hout zijn er meerdere zaken die je kunt opknappen aan het huis. Als je toch bezig bent met het onderhoud van het hout is het verven van de buitenmuren een goed idee.
Natuurlijk is er met zowel schuren als met het gebruiken van aceton een kans dat het hout niet meer perfect is. Zorg daarom dat je voortaan een placemat of een ander beschermend laagje bij de hand hebt. Dat is prettiger opruimen!