NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Slapen

De geschiedenis van het hoofdkussen

2 Minuten lezen

In de hedendaagse tijd is het perfecte kussen vinden moeilijk. Laat staan hoe moeilijk het was om stapels hooi te doorzoeken om de perfecte bundel te vinden om op te slapen.  In de loop van de geschiedenis zijn kussens bijna even sterk geëvolueerd als matrassen. Om deze evolutie te bekijken, moeten we beginnen met kijken naar de geschiedenis van het kussen.

Kussens zouden al bestaan sinds 7000 voor Christus, in het vroegere Mesopotamië. Toen waren ze van steen en dus een stuk minder comfortabel dan wat wij tegenwoordig als hoofdkussens beschouwen.  Er wordt zelfs gezegd dat deze stenen kussens werden gemaakt om te voorkomen dat insecten in de oren van rijkere burgers zouden kruipen.

De geschiedenis van kussens in Azië

De oude Chinezen hadden een soortgelijk idee.  Hoewel de Chinezen hun kussens veel sierlijker versierden, werden ze nog steeds gemaakt van harde voorwerpen – porselein, steen, brons, bamboe of hout.  Vandaag de dag zijn deze kussens gewild bij verzamelaars vanwege hun prachtige en uitgebreide versieringen. De Japanse geisha gebruikten kleinere, maar vergelijkbare harde kussens om ’s nachts hun nek van de grond te houden.  Zo zorgden de geisha’s ervoor dat hun haar dagenlang perfect in model bleef.

De geschiedenis van kussens in Europa

De oude Grieken en Romeinen hadden een iets beter idee van comfort en vulden hun kussens met katoen, riet of stro.  Hoewel deze kussens in niets leken op de kussens waarmee wij tegenwoordig slapen, waren zij op de weg naar moderne kussens.

Natuurlijk kwamen al snel de Middeleeuwen en maakten een einde aan de meeste vooruitgang die de mens had geboekt , ook aan het kussen. Mannen zouden kussens als een teken van zwakte hebben gezien, en op een gegeven moment mochten alleen zwangere vrouwen (en de koning) hun hoofd ’s nachts laten rusten.

Toen de industriële revolutie kwam had al snel iedereen een kussen om zijn vermoeide hoofd op te laten rusten na een lange dag werken in de fabriek. Een heerlijke boxspring om bij weg te dromen hadden ze toen nog niet.

Kussens nu

Kussens blijven zich elke dag verder ontwikkelen. Van gelkussens tot zogenoemde ‘boyfriend pillows’, er is een kussen voor iedereen. Sinds nog korter kun je ook een massagekussen aanschaffen. Ook hierin heb je verschillende soorten massage kussens. Van vibrerende massagekussens tot infrarood kussens. Massagekussens kunnen om meerdere redenen gebruikt worden. Zo kan het prettig zijn voor mensen met nek of rugklachten en kan het de spieren losser maken na een dag op kantoor.

Gerelateerde berichten
Slapen

Dekbedden voor in jouw slaapkamer

3 Minuten lezen
Een goede nachtrust begint met het juiste dekbed. Het kiezen van een dekbed dat past bij jouw slaapkamer en persoonlijke behoeften is…
Slapen

Hoe weet u wanneer het tijd is om uw matras te vervangen?

5 Minuten lezen
Wordt u suf en slapeloos wakker, hoeveel rust u ook neemt? Draait u de hele nacht door en kunt u zich niet…
Slapen

Welke geuren beïnvloeden uw slaap?

4 Minuten lezen
We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is. Maar wist u dat bepaalde geuren u kunnen helpen om beter te slapen?…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *