NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Beveiliging

Hoe houden uw sloten het uit tegen een breekijzer?

5 Minuten lezen

Heb je ooit een dief gezien die van die lange, gebogen gereedschappen gebruikt die ze “klauwen” noemen om in te breken in een kluis? Dit gereedschap wordt vaak gebruikt bij overvallen en berovingen, en komt zelfs voor in sommige populaire films. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe dit gereedschap eigenlijk werkt? Inzicht in het mechanisme van breekijzers kan een fascinerende kijk geven in de wereld van criminelen en hun methoden.

Door de verschillende onderdelen van een klauw en de technieken om ze te manipuleren te bestuderen, kunnen we een diepgaand inzicht krijgen in het gedrag en de bedoelingen van criminelen. In dit artikel verkennen we de fijne kneepjes van breekijzers, van hun geschiedenis tot hun gebruik in de moderne tijd. We bespreken ook de technieken om sloten en kluizen te openen en het gereedschap dat daarvoor nodig is. Dus als je benieuwd bent naar de mysterieuze wereld van breekijzers, lees dan snel verder!

Breekijzers berusten op brute kracht

Wat is nu precies een breekijzer en hoe werken ze? Breekijzers, ook wel shims genoemd, zijn instrumenten die criminelen gebruiken om kluizen en sloten te manipuleren. Ze bestaan uit een dunne metalen plaat die op verschillende manieren wordt gebogen en gevormd. De plaat kan worden gebroken of gebogen om in het interne mechanisme van een kluis of slot te passen. Aan het keurmerk en type van een slot herkent u of het opgewassen is tegen het gebruik van een dergelijk instrument. Raadpleeg Nood Slotenmaker voor welke sloten u nodig hebt in huis.

Er bestaan verschillende soorten breekijzers, elk ontworpen om bepaalde soorten sloten en kluizen te manipuleren. Wanneer een dief in een kluis wil inbreken of een slot wil openen, gebruikt hij een breekijzer. Criminelen gebruiken dit gereedschap ook om sloten en kluizen te manipuleren voor esthetische doeleinden, bijvoorbeeld om een kamer een decoratieve flair te geven of om te voorkomen dat een deur opengaat. Dit gereedschap kan zeer ingewikkeld zijn, vooral de sierlijke ontwerpen op antieke kluizen. Hoewel de meeste breekijzers relatief eenvoudig zijn, kunnen ze zeer effectief zijn in het manipuleren van de interne mechanismen van sloten en kluizen. Met het juiste gereedschap kan elke crimineel een breekijzer gebruiken om een kluis te openen of in een woning in te breken.

Geschiedenis van breekijzers

Breekijzers ontstonden voor het eerst in het oude Egypte. De oude Egyptenaren waren bij de eersten die de hefboom gebruikten om sloten te bedienen. Met de hefboom kon iemand werken zonder zijn eigen lichaam te gebruiken. Dit was een geweldige ontwikkeling in de beveiliging, omdat sloten automatisch bediend konden worden, zonder handwerk. Sloten en kluizen werden echter niet altijd met hefbomen bediend. De vroegste sloten werden waarschijnlijk met de hand bediend, wat een moeilijke en tijdrovende methode was. Het slingeren maakte lawaai en maakte het voor dieven gemakkelijker om de locatie van een kluis te ontdekken. Daarom kwamen er sloten met draaiknoppen die met de hand bediend konden worden, die minder lawaai maakten en gemakkelijker te gebruiken waren. De breekijzers die in deze vroege sloten werden gebruikt, waren gewoon puntige gereedschappen die met een wiel werden gebogen. Deze klauwen waren niet zo effectief als de moderne breekijzers, omdat ze beperkt inzetbaar waren.

Soorten klauwen

Breekijzers zijn er in verschillende vormen, maten en stijlen. Criminelen kunnen ook verschillende soorten klauwen kiezen om verschillende soorten kluizen en sloten te manipuleren. Lock-Picking – Lock-picking is het manipuleren van een slot met gereedschap. Er zijn vele soorten gereedschap om sloten te openen, waaronder sleutels, pikhouwelen en stootsleutels. De meeste breekijzers zijn ontworpen om verschillende soorten sloten te manipuleren.

Shim – Shims zijn de basis breekijzer. Ze zijn gemaakt van een dunne metalen plaat die kan worden gebroken of gebogen zonder inkeping. Breekijzers zijn er in veel verschillende vormen, maten en stijlen. Ze worden meestal gebruikt om kluizen te manipuleren en kunnen zowel handmatig als automatisch worden gebruikt. 

Omleidingsapparaat – Een omleidingsapparaat is een mechanisch instrument waarmee iemand een slot met een breekijzer kan omzeilen. Bypassapparaten worden meestal gebruikt om bestaande kluizen te manipuleren die niet met een hendel of draaiknop worden bediend.

Het mechanisme van breekijzers begrijpen

Nu we de verschillende soorten breekijzers en hun gebruik hebben geïdentificeerd, is het nuttig te begrijpen hoe deze werktuigen werken. Het mechanisme van een breekijzer lijkt op dat van een slot, maar is iets ingewikkelder (en veiliger). Een slot bestaat uit vier delen: de klink, de tuimelaar, de klos en de kast.

Wanneer iemand een deur op slot wil doen of een kluis wil beveiligen, plaatst hij de klink in het gat of de inkeping in de deur. De grendel houdt de tuimelaar op zijn plaats, zodat deze niet kan draaien. De tuimelaar houdt vervolgens de deur of kluis gesloten en voorkomt dat iemand anders toegang krijgt. Om een slot te openen, moet iemand de tuimelaar draaien, waardoor de spoel kan draaien en de grendel uit de weg kan worden geruimd. Wanneer iemand een kluis wil openen, gebruikt hij eerst een breekijzer om het interne mechanisme van de kluis te manipuleren, zodat de spoel kan draaien en de grendel uit de weg kan worden geruimd.

Verschillende technieken voor het openen van sloten en kluizen

Om een kluis te openen moet een dief eerst het interne mechanisme van de kluis manipuleren met een breekijzer. Daarna gebruiken ze verschillende technieken om de kluis te openen, waaronder

 – De kluis saboteren – Criminelen vernielen soms kluizen in een poging het onderzoek naar een overval te hinderen.

– De kluis openen met een koevoet – Deze methode wordt vaak gebruikt om in te breken in een kluis en is het meest effectief als de kluis met bouten aan een muur is bevestigd.

– Een boor gebruiken – Met een boor kan vrij gemakkelijk in een kluis worden ingebroken of een kluis worden geopend.

– Een zaklamp gebruiken – Deze techniek is effectief als de kluis een combinatieslot of een draaiknop heeft.

– Gebruik een boormachine – Deze techniek is vooral effectief als de kluis met bouten aan een muur is bevestigd.

– Gebruik een fakkel – Deze techniek is vooral effectief als de kluis een cijferslot of een draaiknop heeft.

Is het iemand gelukt om uw woning binnen te dringen? Er is geen tijd te verliezen. Schakel slotenmaker Zaandam in om uw sloten te vervangen met nieuwe.

Hoe criminelen breekijzers gebruiken

Zodra een crimineel een kluis of slot heeft geopend met een breekijzer, neemt hij gewoonlijk de volgende voorwerpen mee:

– Geld – Dit is vaak het meest waardevolle dat wordt gestolen.

– Juwelen – Goud, zilver en andere edele metalen worden vaak gestolen.

– Elektronische voorwerpen – Computers, smartphones en andere elektronische apparaten worden vaak gestolen.

– Andere voorwerpen – Gereedschap, drank en andere voorwerpen worden soms gestolen.

– Conclusie breekijzers zijn fascinerende instrumenten die veel onthullen over de wereld van criminelen. Begrijpen hoe ze werken kan ons inzicht geven in hun denkproces, motivaties en werkwijzen.

Sterker nog, breekijzers worden nog steeds gebruikt en zijn een effectieve manier om sloten en kluizen te manipuleren. In feite zijn er veel soorten moderne breekijzers die op dezelfde manier werken als die in het oude Egypte. Dit gereedschap is fascinerend om te bestuderen en kan ons veel leren over de criminele geest.

Gerelateerde berichten
Beveiliging

Inbraak voorkomen tijdens de vakantieperiode

2 Minuten lezen
We gaan weer richting de vakantieperiodes en of je nu op zomervakantie gaat of vaker weg bent van huis door het mooie…
Beveiliging

Beveilig je woning en verklein de kans op inbraakdiefstal

2 Minuten lezen
Ook in Nederland hebben we veel te maken met inbrekers. De aantallen lopen de laatste jaren af, maar zijn nog steeds enorm…
Beveiliging

Hoe voorkom je dat inbrekers het nogmaals proberen?

2 Minuten lezen
Inbrekers zijn slim en houden allerlei gegevens bij. Inbrekers zijn actief op social media en kijken naar kwetsbare woningen om in te…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *